Checklista för BB-väskan
Att packa BB-väskan kan vara både mysigt, spännande och lite läskigt. Vad ska man ha med sig egentligen? Med hjälp av vår ultimata checklista för BB-väskan kan du vara säker på att allt ni behöver finns med i förlossningsväskan till både dig, din bebis och din partner när det väl är dags att åka in!
När ska man packa BB-väskan?
Det är bra att packa BB-väskan i god tid eftersom man aldrig kan veta när förlossningen kommer att sätta igång. Vecka 30 brukar vara en bra vecka att börja packa allt sådant som du inte använder dagligen, såsom kläder till dig och bebisen. Hygienartiklar och andra saker som du vill ha med dig men använder dagligen kan du samla ihop på en lättåtkomlig plats så att de snabbt och enkelt kan packas ner i väskan när det är dags att åka. En skötväska kan vara perfekt att använda som BB-väska i väntan på att barnet är fött!
Vad ska man packa i BB-väskan?
BB-väskan ska innehålla det allra nödvändigaste som du, din bebis och din partner kan behöva under de första dagarna efter förlossningen. Planera för ett par övernattningar och låt allt du packar ner andas omtanke och kärlek till dig själv och din nyfödda bebis. Tänk mjuka och snälla plagg, parfymfria och milda produkter, gott att äta och dricka. Nedan hittar du vår ultimata lista på allt som kan vara bra att packa ner. Du kan även ladda ned och skriva ut listan som en checklista där du enkelt kan bocka av i takt med att du packar!
Packa i BB-väskan till mamman
- Mjuka mammakläder
Efter förlossningen vill man ha på sig kläder som inte sitter åt eller skaver. Ledorden här är snällt, mjukt och skönt! Satsa på sköna mammakläder som mjuka amningstoppar, mammatights, pyjamas eller nattlinne som går lätt att amma i, raggsockor och en mysig kofta eller varm tröja. Ta med ett par ombyten för säkerhets skull!
- Sköna tofflor eller inomhusskor
Ta gärna tofflor som är sköna att gå i och enkla att ta av och på så att du slipper gå barfota eller krångla med utomhusskor när du rör dig inne på sjukhusområdet.
- Amningsbehå, amningsinlägg och bröstvårtskräm
Brösten kommer att läcka en hel del när mjölken rinner till. Amningsbehåar och amningsinlägg underlättar amningen och suger upp spilld mjölk så att du slipper få våta fläckar på kläderna. Bröstvårtskrämen lindrar såriga bröstvårtor som gör ont.
- Trosor och förlossningsbindor
Engångstrosorna som du får på BB är praktiska, sköna och låter huden andas. Om du vill ta med egna trosor ska du tänka stort, mjukt och snällt även här för att få plats med förlossningsbindorna.
- Necessär med hygienartiklar
Packa ner tandborste och tandkräm, schampo, balsam och duschkräm, mjukgörande kräm för ansikte och kropp, läppcerat, deodorant, hårborste och hårsnoddar samt en rulle supermjukt toalettpapper (du kan tacka oss senare!). Satsa på milda, oparfymerade produkter som är snälla mot dig och din bebis!
- Godis, snacks och dryck
Ta med det godaste du vet! Det är skönt att ha favoriterna nära till hands för att hålla energinivån uppe under värkarbetet och som mys dagen efter förlossningen.
- Mobil, mobilladdare och hörlurar
Så att du kan kontakta nära och kära, fota ditt underverk och lyssna på din favoritmusik. Tips! Förbered en egen spellista med musik som peppar, lugnar, stärker och gör dig glad!
- Plånbok med betalkort och legitimation
Om du bara ska komma ihåg en sak att ta med till förlossningen så är det plånboken med legitimation till dig som ska föda. Resten av packningen kan i värsta fall hämtas senare!
- Vattenflaska, värmekudde, sovmask och öronproppar
För vila, värme, smärtlindring och ett smidigare alternativ till dricksglas – det är krångligt att dricka ur ett vanligt glas när man ligger ner!
- Bok, tidningar och nedladdade podcasts
Det kan vara skönt att fördriva tiden med sådant som du gillar lite extra om förlossningen skulle bli långdragen!
- Eventuellt förlossningsbrev
Om du har skrivit ett förlossningsbrev med tankar och önskemål kring hur du vill ha det under förlossningen så ta med det!
Packa i BB-väskan till bebisen
- Mjuka och praktiska babykläder
Största delen av tiden på BB kommer ni att spendera hud mot hud under en mysig filt men några ombyten är ändå bra att ta med till bebisen. Välj babykläder som mjuka bodys eller sparkdräkter som inte behöver dras över huvudet, sköna byxor, strumpor, tunn mössa och en kofta som är lätt att ta av och på.
- Ytterplagg till hemresan
Under sommarhalvåret kan det räcka med sparkdräkt, strumpor och en tunn mössa på hemresan. Under vinterhalvåret kan du även ta med overall, mössa, vantar och sockor.
- Mysig babyfilt
En babyfilt kommer till användning såväl under amningen som vid hemfärden från BB.
- Bärsjal eller bärsele
Med en bärsjal eller bärsele har du bebisen nära dig samtidigt som du har händerna fria till annat. Det underlättar enormt, kanske framförallt för dig som är ensam på förlossningen och till exempel behöver hämta frukost och middag själv.
- Blöjor, våtservetter och tvättlappar
Blöjor till bebisen får ni på förlossningen men våtservetter, tvättlappar och ett par extra blöjor för hemfärden är ändå bra att ta med.
- Babyskydd
Så att ni kommer hem säkert från BB om ni åker taxi eller i egen bil.
- Eventuellt gosedjur, snuttefilt och napp
Ta med om du i förväg vill köpa ett litet gosedjur eller snuttefilt till bebisen eller redan nu vet att ni vill introducera napp.
Packa i BB-väskan till partnern
- Några ombyten
Ta med ett par ombyten med sköna mysbyxor, t-shirts, underkläder och en varm tröja eftersom man aldrig vet hur lång tid ni kommer att bli kvar på förlossningen.
- Tofflor eller inomhusskor
Sköna tofflor att använda inne på sjukhusområdet.
- Necessär med hygienartiklar
Packa det nödvändigaste som tandborste och tandkräm, deodorant samt eventuellt, glasögon, linser och linsvätska.
- Plånbok med betalkort och legitimation
Så att du kan springa ner till sjukhusets kiosk och köpa kaffe, lunch eller fylla på med mer snacks till mamman!
- Mobil och mobilladdare
Även om fokus ligger på den blivande mamman och bebisen så har partnern en viktig roll under förlossningen. Se till att ha mobilen laddad och klar för kontakt med nära och kära och dokumentation av mamma och barn före, under och efter förlossningen.
- Eventuellt kamera, videokamera, laddare och batterier
Om ni inte fotar och filmar med mobilen.
- Bok, tidningar, nedladdade podcasts och hörlurar
För vila och sysselsättning om mamman får sig en paus mellan värkarna.
- Surfplatta, dator och högtalare
Så att ni kan titta på film och lyssna på musik.
- Snacks, mat och dryck
Även partnern behöver få i sig energi för att hålla orken igång under förlossningen!
Checklista för BB-väskan
Ladda ned och skriv ut hela listan med packningstips för BB-väskan som en smart checklista där du enkelt och smidigt kan bocka av i takt med att du packar och på så sätt kan vara säker på att ni får med er allt ni behöver till förlossningen. Lycka till!
till i din varukorg.